Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Exercise. Questions and Answers about Cells - Science & Biology

 Exercise. Questions and Answers about Cells - Science & Biology

 

Exercise. Questions and Answers about Cells - Science & Biology
 Exercise. Questions and Answers about Cells - Science & Biology problemler

Exercise. Questions and Answers about about Cells .

This exercise has 2 parts. Each part has different questions and answers. Have a nice day.

 

Part A

NAME :
CLASS :
DATE :

1.A cell is...
a)the basic unit of structure and function in living organism
b)an organism
c) a basic part of everything that we see
d) found only in animals, not plants

2.Which of the following converts food into energy for the cell?
a)vacuole
b)mitochondria
c)cytoplasm
d)cell membrane

3.Which of the following are NOT found in animal cells
a)chloroplasts and cytoplasm
b)chloroplasts and cell wall
c)cell wall and cell membrane
d)mitochondria and nucleus

4.The fluid that surrounds the organelles is... (hint... "Try to pull a fast one and..."
a)chloroplast
b)cytoplasm
c)vacuole
d)cell wall

5.Which of the following, found ONLY in plant cells, provides structure?
a)cell wall
b)chloroplast
c)mitochondria
d)vacuole

6.Every living organism is made up of one or more cells
a)True
b)False

7.What do vacuoles do?
a)They actually do not have an important role
b)They protect the cell
c)They are the brain of the cell
d)storage area for cells; water storage in plants

8.If you were some bad guy trying to sneak into an animal cell, who would be there to stop you?
a)nucleus
b)mitochondria
c)cell membrane
d)cell wall

9.The nucleus is like the ____________ of the cell.
a)foot
b)hand
c)stomach
d)brain

10.Which organelle takes in "sun showers" and helps plants with the process or photosynthesis?
a)Vacuole
b)Mitochondria
c)Cytoplasm
d)Chloroplast

Answer Key
1.a
2.b
3.b
4.b
5.a
6.a
7.d
8.c
9.d
10.d

Part B

NAME :
CLASS :
DATE :


1.The basic unit of structure and function in a living things.
a)chloroplast
b)nucleus
c)cell
d)cell membrane

2.Chloroplasts are organelles that convert light energy to sugars.  These organelles are found only in plants.  Which organelles are found only in animals?
a)Golgi apparatus
b)lysosomes
c)mitochondria
d)ribosomes

3.In what part of the plant cell does the process of photosynthesis take place?
a)nucleus
b)mitochondria
c)chloroplasts
d)vacuoles

4.What is the function of the cell nucleus found in both plant and animal cells?
a)to produce energy
b)to control cell activity
c)to remove waste products
d)to allow molecules to enter the cell

5.Chloroplasts in plant cells allow the plant to perform a function that animal cells cannot do.  What is the main function of the chloroplasts found in plant cells?
a)to absorb light energy and manufacture food
b)to remove waste materials by active transport
c)to manufacture chemical energy from food
d)to control the shape of the cell

6.What is one basic function of the vacuoles?
a)circulating oxygen
b)producing food
c)controlling cell processes
d)storing water

7. Starch and water molecules in potato cells are stored in what organelle?
a)mitochondria
b)nucleus
c)cell wall
d)vacuole

8.All cells need energy to function.  Which cell organelle is responsible for producing energy in the cell?
a)chloroplasts
b)mitochondria
c)nucleus
d)vacuoles

9.Which of the following is not part of the cell theory?
a)cells must contain DNA
b)all living things are made from cells
c)cells can only come from other cells
d)cells are the basic unit of life

10.What is the function of a cell wall?
a)to protect and support the cell
b)to perform different functions in each cell
c)to prevent water from passing through it
d)to prevent oxygen from entering the cell

11.Cells with a nucleus and membrane-bound organelles are called ____________________.
a)prokaryotes
b)eukaryotes
c)bacteria
d)protists

12._ are organelles responsible for digesting certain materials within the cell.
a)vacuoles
b)chloroplasts
c)lysosomes
d)cell membrane

13.Which structures are found in every living cell?
a)cell membrane and cytoplasm
b)chloroplasts and mitochondria
c)a cell wall and nucleus
d)chloroplasts and cell wall

14.Which cell structure is found in plant and animals cells and controls what can come into or leave a cell?
a)cell membrane
b)cytoplasm
c)nucleus
d)vacuole

15.Which of the following is the smallest unit of life that can carry out all life functions?
a)the mitochondria
b)the vacuoles
c)the nucleus
d)the cell

16.Cell organelles that are responsible for digesting food, worn out organelles and other cellular wastes are called ___________________.
a)Mitochondria
b)Vacuoles
c)Lysosomes
d)Chlororplasts

17.He discovered that all plants are made of cells:
a)Anton van Leeuwenhoek
b)Theordor Schwann
c)Robert Hooke
d)Mattias Schleiden

18.Who was the first  person to see cells under the microscope and give them their name?
a)Mattias Schleiden
b)Robert Hooke
c)Theordor Schwann
d)Anton van Leeuwenhoek

Answer Key
1.c
2.b
3.c
4.b
5.a
6.d
7.d
8.b
9.a
10.a
11.b
12.c
13.a
14.a
15.d
16.c
17.d
18.b

Part C

NAME :
CLASS :
DATE :


1.What does the plant cell structure chloroplast do?
a)directs the cell's activities
b)stores nutrients, water, or waste
c)supports the plant cell
d)makes food

2.Plants and animals are made up of millions of tiny what?
a)dots
b)atoms
c)particles
d)cells

3.Which of these are characteristics of most cells?
a)they all have a cell wall
b)can only be seen using a microscope
c)make their own food
d)they are found only in humans

4.Which of the following is found in plant cells but not in animal cells?
a)cell membrane
b)vacuoles
c)chloroplasts
d)nucleus

5.Animal cells have_______________.
a)cell walls
b)cytoplasm
c)chloroplasts
d)large vacuoles

6.



a) contains chlorophyll
b) found only in plants
c) produces energy

7.What organelle is NOT found in animal cells?
a)cell membrane
b)mitochondria
c)nucleus
d)chloroplast

8.surrounds the cell; regulates what enters/leaves cell: holds the cell together
a) lysosome
b) cell membrane
c) cell wall
d) vacuole

9.Directs all cell activities and the DNA is located there. "The brain"



a)Nucleus
b)Lysosomes
c)Cytoplasm
d)Cell Wall

10.A rigid layer that lies outside the cell's  membrane is...

a) Cytoplasm
b) Cell Wall
c) Cell membrane
d) Flagella

11.The main function of chloroplasts is:
a) To control all activities of the cell.
b) To produce food for the cell using the sun's energy.
c) To break down food to release energy for the cell.
d) To control what enters and leaves the cell.

12.Which piece of equipment is the best to use to observe the structure of a cell?
a)microscope
b)magnifying glass
c)telescope
d)binoculars

13.Michael looked at a cell through a microscope.  He identified a nucleus, chloroplast, and cytoplasm.  What kind of cell did Michael observe?
a)plant
b)animal
c)bacteria
d)vertebrate

14.What is the jelly-like substance inside of cells called?
a)cell membrane
b)chloroplast
c)photosynthesis
d)cytoplasm

Answer Key
1.d
2.d
3.b
4.c
5.b
6.b
7.d
8.b
9.a
10.b
11.b
12.a
13.a
14.d


Post a Comment for " Exercise. Questions and Answers about Cells - Science & Biology "