Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Exercise. Questions and Answers about Combination. Mathematics

Exercise. Questions and Answers about Combination. Mathematics

 

Exercise. Questions and Answers about Combination. Mathematics
Exercise. Questions and Answers about Combination. Mathematics

Exercise. Questions and Answers about Combination. Mathematics

 Hello friends. On this occasion. We will practice combination problems. This exercise consists of two parts. Where each section consists of 10 questions.

Part 1

1.An additional mathematics exam paper 2 consists of 15 questions. Find the number of combinations to answer 12 questions if a student is required to answer 6 question from section A which consists 6 question, 4 question from section B which consists 5 questions and 2 questions from section C which consists 4 questions.

a)455
b)30
c)544
d)12

2.A committee that consists of 5 workers is to be chosen from a couple (husband and wife), 5 male workers and 3 female workers. Calculate the number of ways the committee can be formed if the couple must be chosen

a)252
b)66
c)56
d)112

3.A school choir which consists of 8 singer is to be chosen from 7 male students and 10 female students. Calculate the number of different choirs that can be formed if the choirs must consist of not less than 6 female students.

a)5925
b)5295
c)4295
d)5925

4.A group of 4 representatives is to be chosen from 5 female prefects and 3 male prefects. Calculate the number of ways the group can be formed if the number of females must exceed the number of males.

a)70
b)20
c)35
d)150

5.Calculate the number of ways to select 4 players from a group of 7 badminton players for a double match

a)28
b)5040
c)840
d)35

6.A committee that consists of 6 teachers is to be chosen from 7 male teachers and 5 female teachers. Find the number of different committee that can be formed if 3 male teachers and 3 female teachers are required in the committee.

a)45
b)270
c)924
d)350

7.A tennis team that consists of 8 students is to be chosen from a group of 6 Form four students and 8 Form five students . Calculate the number of teams that can be formed if the number of Form four students in the team must be more than the number of Form five students.

a)9408
b)364
c)3003
d)91

8.Mr. Atiff wants to put 10 papayas into 3 baskets. He wants to put 5 papayas into the first basket, 3 papayas into the second basket and the rest into the third basket. Calculate the number of different ways he can put the papayas into the three baskets.

a)2250
b)2520
c)120
d)263

9.Aiman wants to choose 7 compact discs from 5 local compact discs and 9 foreign compact discs . Calculate the number of different choices if his choices must have at least 3 local compact discs.

a)1716
b)262
c)1683
d)3432

10.Two lines are parallel. On the first line, there are two points, P and Q. On the second line, there are 6 points, A,B,C,d,E and F. Calculate the number of triangles that can be formed by drawing straight lines that pass through any 3 points.

a)66
b)6
c)30
d)36

Anser Key
1.b
2.c
3.b
4.c
5.a
6.d
7.b
8.b
9.a
10.d


Part 2

1.Lim is given a chance to choose 4 subjects from the 8 subjects offered in a course. Find the number of combinations she can make?

2.Find the number of ways of choosing 4 letters including the letter O from the word ‘OBJECT’

3.Find the number of ways of choosing at least 1 colour from 3 colours to paint the poster.

4.A school has a committee of 3 male teachers and 2 female teachers. Find the number of different such committees that can be formed from 8 male teachers and 11 female teachers ?

5.12 students are divided into three groups that consists of 5, 4 and 3 students respectively. Find the number of ways of forming the three groups.

6.In a class of 8 boys and 6 girls, 4 boys and 3 girls or 3 boys and 4 girls are to be chosen to form a committee. In how many ways can the committee be formed ?

7."A B C D 1 2 3"

A code is made up of 2 letters and 1 digits. Find the number of ways it can be.

8.A committee of 5 members are to be chosen from 12 candidates. In how many ways can the committee be formed ?

9.The Parents-Teachers Association of a school has a committee of 3 teachers and 5 parents. Find the number of different such committees that can be formed from 10 teachers and 15 parents ?

10.A committee that consists of 6 members is to be selected from 7 teachers and 5 parents. Find the members of different committees that can be formed if it consists of not more than 2 teachers.

Answer Key
1.70
2.10
3.7
4.3080
5.27720
6.2240
7.18
8.792
9.360360
10.112

Post a Comment for "Exercise. Questions and Answers about Combination. Mathematics"